Topheader

Droge huid

Droge huid*

Met een droge huid ook wel xerosis genoemd, wordt een huid bedoeld die relatief te weinig vocht bevat. Bij een droge Foto 6_350pix.jpghuid zien we een lichte schilfering al dan niet gepaard gaand met een beperkte roodheid. De huid voelt bij aanrakingruw en droog aan en kan aanleiding geven tot jeuk, krabneigingen en soms huidkloofjes.
Door verhoorning van epidermiscellen ontstaat de hoornlaag, die de huid zacht laat aanvoelen, bescherming biedt tegen overmatig vochtverlies (door verdamping) en protectie biedt tegen uitwendige beschadiging. Hydratie van de hoornlaag vindt plaats door vochtuittreding vanuit de dieper gelegen bloedvaatjes.

Talgklieren scheiden sebum af, een mengsel van verschillende vettige stoffen. Het sebum smeert zich uit over de huid, vormt een beschermend laagje op de buitenste hoornlaag en beperkt hiermee verdere uitdroging van de huid. Xerosis kan ontstaan door verstoring van de fysiologische hoornvorming, chemische verandering van de stoffen tussen de cellen en/of vermindering en veranderde kwaliteit van de sebumproductie. Met name op oudere leeftijd neemt de talgproductie af.

Uitdroging van de huid wordt versterkt door het wegwassen van lipiden en talg door Foto 7_350pix.jpg
overmatig zeepgebruik, langdurig baden of douchen en gebruik van heet water. 
De vochtigheidsgraad van de omgeving is ook van belang; tijdens de winter, bij schraal weer en in huizen met centrale verwarming ontstaat een droge omgeving, waarbij de huid door verdamping meer vocht verliest en eerder neigt tot uitdroging.

Foto 8_350pix.jpgBij gebruik van vaseline en-/of paraffine wordt de huid nog droger. Een gepigmenteerde huid verliest in ons klimaat veel vocht dwars door de huid heen. Vaseline sluit de huid af waardoor het vocht onder de vaseline of paraffine blijft staan. Dit vocht maakt juist de huid droger. Het is dus van belang om het vocht op te vangen door een creme waar wassen in zitten die de huid weer soepel maken en de huidbarriere herstellen (zie producten bodycreme dr. Hamerlinck, dermatologist). 

Bepaalde huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, ichthyosis en psoriasis,
gaan gepaard met een drogeFoto 9 huidproblemen.jpg schilferende huid.  

Frequent en langdurig douchen en baden dient vermeden te worden, evenals het gebruik van heet water en krachtig afdrogen. Zeepgebruik dient beperkt te worden. Bij onvoldoende effect kan het aantal keren douchen/ baden per week worden beperkt. Door na douchen, baden of zwemmen de huid goed in te vetten met een vettige body crème met een hydraterende werking (zie producten Dr. Hamerlinck, dermatologist)  kan uitdroging worden voorkomen.

*Gedeeltelijk overgenomen uit:
1.    Auteur J.P. Cleveringa, NHG/Standaarden/Achtergronden
2.    nl.wikipedia.org/wiki/drogehuid

Powered by WordPress. Designed by WooThemes